kita18
ImiÄ: Marta Pomogła: 1 raz Wiek: 21 Dołączyła: 02 Sie 2005 Posty: 2853 Skąd: PoznaĹ
Wysłany: Nie 11 Mar, 2007 22:23
ale żeby iść do technikum to powinno się mieć chociaż troszkę sprecyzowane plany...ja chciałam zostać psychologiem, socjologiem, albo pedagogiem więc o technikum było trudno
ale żeby iść do technikum to powinno się mieć chociaż troszkę sprecyzowane plany...ja chciałam zostać psychologiem, socjologiem, albo pedagogiem więc o technikum było trudno
Haaaaa a ja chce zostac masazystka/geodeta i poszlam do technikum ekonomicznego, wiec zaprzeczam tu wszystkiemu, ze plany sie powinno precyzowac. W zyciu nie bede pracowac w tym zawodzie.
NoBoDy_KnOwS, troche ciekway mix :D ja miałem sprecyzowane plany i dąże w tym kierunku czyli technikum będe miał tytuł tecnik elektronik o specjalizacji systemy i sieci komputerowe a dalej ide na polibude albo AGH
_________________ "Ciesz siÄ z tego Co masz, lub prznajmniej Ĺmiej
Gdy wiatr wieje w twarz, czÄsto na drodze Twej"
"Wszystko ma swoje priorytety"
tytuł tecnik elektronik o specjalizacji systemy i sieci komputerowe a dalej ide na polibude albo AGH
Technik ekonomista, specjalizacja finanse i bankowosc. Szkoda, ze ta szkola to bym przymus. Przy okazji za duzo siana poplynelo na edukacje w tej szkole i nawet tego nie wykorzystam.
ja będę technik architektury krajobrazu ładnie brzmi ic poza tym
_________________ GdzieĹ daleko od bĹyskĂłw fleszy Bit w uszach duszÄ leczy
jest w Ĺźyciu coĹ trwalszego niz dziwki i forsa
na przykĹad sprĂłbuj usiÄ ĹÄ z banknotem i spaliÄ lolka
sobie wyobraĹş Ty i banknot ujarani
a wokóŠTY i banknot no i 4 Ĺciany
A ja mam zamiar być fotografem w przyszłości, albo mieć prace związaną z tym, ogólnie mam zamiar do technikum iść ;]
_________________ "Wierze w siebie, wierze w siebie, wierze w to co robiÄ. MiĹoĹÄ, ukojenie, spokĂłj znajdujÄ w hip-hopie"
"Siemasz ziom! to znĂłw ja czyli Äpun, cham nie dzieciak.."
ja chodziłem do LO i byłem zadowolony. Chociaż przyznam, że może technikum mogło mnie lepiej do takich studiów przygotować.
Jazz
Wiek: 18 Dołączył: 26 Lis 2006 Posty: 34 Skąd: ... mam wiedzieÄ.
Wysłany: Czw 13 Mar, 2008 22:52
To jest osobista decyzja i tak na prawdę
nic nie da doradzanie, a jedynie może namieszać w głowie.
Zależy od Ciebie, w czym czujesz się mocny.
Czy jesteś humanistą, czy masz zadatki i interesujesz
się technicznymi sprawami czy masz ochotę iść na studia itd.
Nie można kierować się tym, że ktoś idzie do technikum
i ma potem łatwiej i lepiej, niż osoba z LO - oraz na odwrót.
To jest gówno prawda, wszystko zależy od Ciebie i Twoich zainteresowań
i planów na przyszłość.
Faktem jest, że kończąc kierunek pewien, nie musisz w tym kierunku
w przyszłości pracować.
Jednak, skończyć kierunek, z którym wiąże się przyszłość i ma się o nim pojęcie
BARDZO ułatwia i pomaga.
[ Dodano: Czw 13 Mar, 2008 22:57 ]
P.S.
I jestem zdania, że jest to trochę ujowy system,
gdyż u osób w 16 roku życia, to zdecydowana
mniejszość ma już pewne plany na przyszłość,
przez co jest tyle ludzi, co idą na kierunki,
które nic dla nich nie znaczą.
Wielu ludzi właśnie przez to też sobie komplikuje życie.
No bo nie oszukujmy się, 16-latek to nie jest
jeszcze człowiek, który wie co chce robić.
Często wybiera szkołę na chybił trafił,
za namową innych ludzi, albo dlatego,
że poszedł tam kolega.
_________________ P jak Patriotyzm sprzedawany w funtach
O jak Ochota do dÄ Ĺźenia tu po trupach
L jak Logika, czyli brak jej nazajutrz
S jak Sumienie co spaÄ nie daje w tym kraju
K jak KĹopoty, co palÄ siÄ jak trotyl
A jak Adrenalina ktĂłra nie przemija
Pomysl inaczej w technikum jest luz jak chuj w LO zapierdalasz z materiałem jak pojebany wiec pomysl najpier czy wytrzyma twój procek takie przeciazenie heh ja wybrałem technikum ek. heh czy pujde w tym kierunku moze ale czy tak czyy tak bardziej sie opłaca zapierdalac w angli 5funtów na 1h niz tu za 5zł 4,5 razy wiecej zarabiasz to mówi samo za siebie zreszta musiał bys troche szukac tej roboty po studiach mam kolegów byli na anglistyce i wiesz mi ze roboty nie zneleźli przez 0,6 roku wiec zastanów sie dobrze czy lepiej powoli i na luzie w lajtowych sytuacjach uczestniczyc czy zapierdalac jak osioł przez to ze masz rok mniej nauczania zreszta po LO nie masz pełnego sredniego jesli nie idziesz na studia musisz do pełnego zrobic studium
No dobra bynajmniej ja to widzę tak: w technikum fakt faktem jesteś rok dłużej... co z jednej strony jest minusem a z drugiej plusem (bo chociażby masz więcej czasu na opanowanie materiału). Tylko teraz tak: powiedzmy, że pójdziesz do technikum to wiedz, że teraz egzamin zawodowy jest dużo trudniej zdać niż kiedyś i bądź co bądź będziesz musiał przynajmniej jakąkolwiek wiedzę posiadać z tego co będziesz robił/o czym będziesz się uczył (dla zobrazowania powiem Ci, że aby zdać ten egzamin to musisz mieć z testu wyboru [a,b,c,d] przynajmniej 50% a z pracy pisemnej przynajmniej 75%!!! a i tu musisz się wpasować w klucz odpowiedzi :/) no i oczywiście jest sporo przedmiotów zawodowych, które w dużej mierze opierają się na teorii, ale i skomplikowanych zadanek nie zabraknie... :/ No i jeszcze taki bonus do tego, że będziesz miał na głowie nie tylko ten egzamin technika ale i jeszcze maturę... :/ (osobiście radzę się przyłożyć do obydwóch matura+technik ) Co do poziomu szkół to raczej nikt nie powinien się wypowiadać na ten temat, bo to zależy tylko i wyłącznie od szkoły (nauczyciela na jakiego się trafi + stosunki dyplomatyczne klasy [np.: jak ode mnie z klasy chcieli coś załatwić to ja prawie zawsze potrafiłem przekonać nauczyciela żeby przełożył klasówkę albo żeby nie pytał ^^ to kwestia grzeczności i umiejętności zagadania... :D]) No a jeśli wybierzesz LO to masz o ten jeden rok mniej przez który niby masz mniej czasu na opanowanie materiału, ale również tego materiału nie jest tak dużo jak w technikum.
Oczywiście na koniec jeszcze dochodzi sprawa na jakie studia (jeśli już) chciałbyś iść i co lepiej Cię przygotuje, bo to jest prawda, że technikum nauczy Cię czegoś innego niż LO... Musisz się dobrze zastanowić co w życiu chcesz robić... magu7 wspominał coś o Anglii co według mnie jest chyba najlepszym rozwiązaniem jeśli ma się tam już jakichś znajomych albo lepiej rodzinę ^^ (Nie problem jest znaleźć tam pracę!! No chyba że się tam jest w grudniu albo w styczniu to faktycznie może być ciężko, ale w szczycie sezonu to nie wyobrażam sobie żeby nikt nie znalazł tam jakiejkolwiek "roboty"... )
Dobra kończę, bo się rozpisałem a i tak nic konkretnego nie wnoszę... ^^' powtarzam tylko, że musisz się dobrze zastanowić (żeby później nie żałować) i wybór należy do Ciebie
P.S. I jeszcze tak na koniec to powiem, że z tego co pamiętam to dyplom technika w ubiegłym roku w mojej szkole zdało jakieś 7 osób na 50 (?) może trochę więcej ich zdawało... nie pamiętam dokładnie ale było naprawdę niewielu... ^^'
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum