Przygotowuje na piątek prace maturalną na temat "Wyrazy modne. Omów zjawisko, analizując przykłady ze współczesnej polszczyzny.". Dokonany przezemnie podział na którym chce oprzeć szczegółową analize wygląda następująco:
1. Wulgaryzmy.
2. Wyrazy powstałe na skutek mody na poprawność polityczną (czyli przykładowo popularny
'afroamerykanin' czy też 'osoba wyznania mojżeszowego'; chodzi tu mniej więcej o nadużywanie poprzednio 'obowiązujących' form nacechowując je negatywnie, czy też ich celowe przekręcanie etc.).
3. Wyrazy spolszczone i zapożyczone (ze szczególnym uwzględnieniem mody na kulture zachodnią i fascynacje językiem getta z rap'owych teledysków).
4. Wyrazy rozpowszechnione przez media (zwroty urzywane przez polityków, publicystów; język reklamy).
5. Wyrazy charakterystyczne dla subkultur i środowisk.
6. Wyrazy, zwroty, maniery językowe używane w celach stylizacji własnej osoby (przykładowo: używanie zwrotów niespotykanych/niezrozumiałych w danym toważystwie - chodzi mi tu szczególnie o 'pozowanie na intelektualiste').
7. Wyrazy powstałe na skutek zwiększenia intensywności i prędkości życia (czyli głównie
skrótowce... tak mi sie przynajmniej wydaje).
Problem polega na tym, iż wbrew temu, co wydawało mi się na początku - znajdowanie odpowiednich przykładów nie jest wcale takie proste. Chciałbym więc prosić forumowiczów o pomoc. Może ktoś akurat interesuje sie publicystyką, lub jest wyjątkowo wyczulony na językowe osobliwości, chociaż przydatne będą i wyrazy banalne, bo to one zwykle umykają uwadze. Bardzo prosze o podawanie przykładów do poszczególnych punktów - cokolwiek przyjdzie wam do głowy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum