Gdy ktoś zada nam pytanie, które z dań polskiej kuchni jest naprawdę polskie i tylko polskie, bez wątpienia odpowiedź jest tylko jedna - bigos.:)
żadna z potraw nie doczekała się tylu opisów pełnych zachwytu, niemal uwielbienia, dla smaku i aromatu tego cudownego połączenia warzywa,
przywiezionego przez królową Bonę, z różnymi mięsiwami.
W bigosach Polacy gustowali od bardzo dawna. Była to potrawa uniwersalna podawana w każdym polskim domu. Można ją było spotkać na stole włościańskim i królewskim.
Warto pamiętać czym różni się prawdziwy bigos od potrawy zwanej kapustą.
Zasadnicza różnica jest w proporcjach mięsa i warzyw. W bigosie musi być więcej mięsa niż kapusty. Bigos jest bardzo polską potrawą. Ogromnie pasuje do naszego charakteru. Jesteśmy przecież narodem indywidualistów. Chciałoby się powiedzieć: gdzie dwóch Polaków tam trzy bigosy.
W przygotowaniu tej potrawy obowiązuje kilka zasad , o których szczegółowo poniżej. Duża dowolność w proporcjach między poszczególnymi składnikami jak i w doborze dodatków i przypraw sprawia, że bigos jest polem do popisu dla każdego. Daje możliwość stworzenia własnej niepowtarzalnej, najwspanialszej, autorskiej potrawy.
Tak więc najpierw zasady:
- bigos robimy z kapusty kiszonej lub słodkiej w dowolnych proporcjach,
- kapustę do bigosu dusimy w rosole,
- do gotującej się kapusty dodajemy przesmażane z cebulą na ostrym ogniu
mięsa i wędliny,
- do bigosu daje się drobno krojone różnego rodzaju pieczyste, mięso
gotowane i wszelakiego rodzaju wędliny, ale w tym koniecznie kiełbasę, boczek i baleron,
- najmilej widzianym mięsem w bigosie jest dziczyzna i wtedy nazywamy do myśliwskim, cóż warte polowanie bez bigosu,
- do bigosu dodaje się przecierane pomidory ( bez skórki) lub koncentrat pomidorowy,
- nic nie wzbogaca tej potrawy tak jak suszone grzyby wcześniej namoczone, obgotowane , pokrojone w paski , gotującą kapustę podlewa się wywarem z grzybów,
- znakomitym dodatkiem do bigosu są wędzone śliwki (nie kandyzowane),
- do bigosu dodaje się dla podkreślenia smaku winne jabłka, które powinny
być podduszone z tłustościami z pieczystego mięsa gęsi czy kaczki i przetarte przed dodaniem.
Podaję przykładowy przepis na bigos staropolski.
Kapusta biała 5 kg
Kapusta kiszona 3,3kg
Boczek 1,5kg
Mięso wieprzowe np. łopatka b/k 1,5 kg
Mięso wołowe 1,5 kg
Kiełbasa 1,5 kg
Cebula 1 kg
Suszone grzyby 0,2 kg
Suszone śliwki 0,3kg
Koncentrat pomidorowy 0,2 kg
Pieprz 2 dkg
Sól 10dkg
Zyczę smacznego: majster
jak wiem ze mam w domu bigosik to zucam wszystko byle byzjesc BIGOS poprostu miodzo... a wy lubicie ?
_________________ NO niby kazdy zczyms przesadza alko czy narko
ja mam styl wolny bog mi dal to
fruska21- nowiadomo ze trzeba troche odczekac po upichceniu go niesllyszalem ze az tyle, tydzien to kupa czasu niemogl bym sie powstryzmac od zjedzenia go <lol> grzyby to podstawa w bigosie ale powiem Ci ze duzo ludzi ma inne sposoby na zrobienia bigosiku moja babcia robi genialny bigos, lepszy od tego co robi moja mamuska ale jak dla mnie bigos to temat moze wiesz co dobre..... <lol>
ja nie lubie bigosu z kiszonej kapusty....fuuu...ja i moj tato lubimy ze swiezej...
zwlaszcza kiedy ja gotuje:)
moj przepis:
kapusta biała, świeża
podsmażony bekon
cebulka,
czosnek
liść laurowy
ziele angielskie
zioła prowansalskie
majeranek
ostra czerwona papryka
no i wegeta, pieprz i koncentrat pomidorowy....
Od bigosu wole kapustę z grzybami, którą gotuje mama na święta BN :oblizuje:
_________________ CzĹowiek uczy siÄ na bĹÄdach
Ale czemu ciÄ gle musi je popeĹniaÄ
Gdy ten sam rezultat, ta sama pointa?
Wspomnienia przejzyste, przyszĹoĹÄ mÄtna
Zycie rozchalpaĹo siÄ jak woda
Gdzie to dobro ze szczerego zĹota?
A ponoÄ wiara czyni cuda
Czy siÄ uda? Do jutra droga dĹuga...
kropla ciekawy sposob z ta papryka ostra :d musze mamusce powiedziec zebyzrobila tak )
nie no kapusta zgrzybami tez dobra ale wedlug mnie bigos lepszy...
nobody knows- ooo piergoi ogolnie to genialne danie:d tez uwielbiam
Ostatnio zmieniony przez majster Sob 10 Lut, 2007 14:55, w całości zmieniany 1 raz
a podobno najlepszy bigos jest nie na drugi dzień
czy trzeci - ale po tygodniu
Dokładnie. Jak wino, im starszy tym lepszy. A najlepszy z jak największą ilością różnego rodzaju mięs i wędlin, obowiązkowo z suszonymi grzybami i śliwkami. Do smaku na talerzu ćwikła z chrzanem i jajeczko w majonezie. Pyszna sprawa.
Grzesiu...zjadłbyś bigos mający np miesiąc czasu ?? :d
_________________ CzĹowiek uczy siÄ na bĹÄdach
Ale czemu ciÄ gle musi je popeĹniaÄ
Gdy ten sam rezultat, ta sama pointa?
Wspomnienia przejzyste, przyszĹoĹÄ mÄtna
Zycie rozchalpaĹo siÄ jak woda
Gdzie to dobro ze szczerego zĹota?
A ponoÄ wiara czyni cuda
Czy siÄ uda? Do jutra droga dĹuga...
U mnie w domu nie robi sie bigosu ze sliwkami, ale grzyby niestety sa, bo moj ojciec swiruje jak ich jest za malo, dlatego ja wybieram je.
sliwek to troche do smaku a grzyby to podstawa:d chociaz wiadomo ze twoj father jada pozadny bigosik:) hihihi troche jest zabawy napewno z wybieraniem. lepiej przejsc odrazu do konsumowania dania:d
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum