Widze tu rozne przepisy:) ale moj ulubiony to jajecznica po staropolsku wedlug przepisu mojego dziadka:D:D
Składniki:
- 5 Jajek
- miseczka pokrojonych w drobna kostke borowiko ok. V = 0,5 L
- miseczka z pokrojana cebulka
- oczywiscie jeszcze troszke wedzonego boczku
Rozgrzewamy patelni, dodajemy boczek. Nastepnie wsypojemy cebulke:) gdy cebulka sie juz zeszkli dodajemy borowiki. ( doprawiamy wedlug wlasnego uznania ) . I oczywiscie na koncu dodajemy jajka i mieszamy. Smacznego wszystkim ziomalą:P;P
A ja robie czesto sobei takiego "omleta"
- podsmazam kielbaske pokrojona w kosteczki
- nastepnie dorzucam celbulke pokrojona w talarki(albo polowy talarkow), cebulke z juz podsmazona kielbaska dusi sie pod przykryciem
- 3 jajka rozbeltane z magi (magi firmy Maggi, a nie jakies knory, winiary itd), pieprz, i slodka papryka, wlewam na przygotowana wczesniej kielbase i cebule w miare rownomiernie rozlozone po patelni
- wszystko mozna posypac tartym serem (nie jest to konieczne - jak kto woli)
- wszystko pod przykryciem smazyc az jajko z wierzchu sie zetnie
- nastepnie caly taki "placek - omlet" przelozyc na talerz (nie powinien sie przykleic do patelni, wiec warto troche oleju, masla podlac wczesniej, zeby bylo troche tluszczu na patelni, choc powinien sie z kielbasy wytopic)
- calosc mozna polac ketchupem, jak kto woli
Do tego wiadomo herbatka (podstawa) no i jakies pieczywo.
Pozdrawiam i zycze smacznego.
_________________ ..."naleĹźy pracowaÄ po to, aby ĹźyÄ, a nie ĹźyÄ po to, Ĺźeby pracowaÄ..."
"...jeĹli nie ma rozwiÄ zania, to nie ma problemu..." - jak ja chciaĹbym w to uwierzyÄ
Ostatnio zmieniony przez mati_me3 Sob 10 Lut, 2007 15:36, w całości zmieniany 1 raz
fajny przepis Mati trzeba bedzie za jakis czas przetestowac go:))
u mnie jajkocznica wyglada tak : kielbasa,boczus, podstawa cebula, wszystko troche podsmazyc i uwielbiam z pomidorem :D pomidora obiera sie ze skory (troche roboty jest) iwrzuca sie razem z jajami i smazy:) dotego ziarenko smaku miodzio :D irzecz jasna swieze pieczywo (chleb) i cherbatka:D
_________________ NO niby kazdy zczyms przesadza alko czy narko
ja mam styl wolny bog mi dal to
ja tam lubie z pomidorem ale zadko robie z pomidorem bo przewaznie niechce mi sie obierac pomidora .....
bulka to ochyda do jajecznicy... podstawa chlebek <lol>
_________________ NO niby kazdy zczyms przesadza alko czy narko
ja mam styl wolny bog mi dal to
_________________ CzĹowiek uczy siÄ na bĹÄdach
Ale czemu ciÄ gle musi je popeĹniaÄ
Gdy ten sam rezultat, ta sama pointa?
Wspomnienia przejzyste, przyszĹoĹÄ mÄtna
Zycie rozchalpaĹo siÄ jak woda
Gdzie to dobro ze szczerego zĹota?
A ponoÄ wiara czyni cuda
Czy siÄ uda? Do jutra droga dĹuga...
Ja to nic specjalnego kumpela mi przepis sprzedala :D
Miesko, cebulka, dwa jajka i starty ser pyszunia
Chyba biegne wasze przepisy stestowac
_________________ "ĹťyÄ to znaczy kochaÄ, kochaÄ bez koĹca
I Ĺwiat, i ludzi, i promyk sĹoĹca
ĹťyÄ to znaczy bĹÄ kaÄ siÄ wĹrĂłd fal zĹa i ciemnoĹci
Ale wciÄ Ĺź dÄ ĹźyÄ do doskonaĹoĹci"
ja jem z cebulą kiełaasą pomidorem i czasami serem żółtym
_________________ pozdro dla Gość
"MoĹźna odejĹÄ od swoich bliskich, zaakceptowaÄ koniec istnienia, moĹźna poĹźegnaÄ siÄ z Ĺźyciem, ale najciÄĹźej jest poĹźegnaÄ siÄ z muzykÄ ."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum