ImiÄ: Adam
Wysłany: Sob 27 Maj, 2006 19:43 Parkour
Le Parkour to rozwijająca sie dyscyplina sportow ekstremalnych, ciesząca sie coraz wieksza popularnoscis.
pomysłodawcami Le Parkour jest pierwsza grupa o nazwie Yamakasi, ktora zalozyli Sebastian Foucan oraz Dawid Belle. Dawid posiadał rodzinne tradycje do uprawiania gimnastyki rekreacyjnej, ktora jednak mu sie szybko znudziła. Dla urozmaicenia zaczal biegac po lasach, jednoczesnie pokonujac, przeskakując czy wspinając sie na rozne naturalne przeszkody. Po przeprowadzce do Paryza, Dawid Belle mal problem z dostepem do lasu lub innej naturalnej przeszkody, wiec zastapil je sztucznymi, stworzonymi ludzka rÄeka. W ten sposob narodziła sie „sztuka poruszania”, majaca na celu byc jego wlasnym manifestem wolnosci. W 1988 r. w Lisses (przedmieście Paryza) powstała grupa Yamakasi. Po nakreceniu filmu niestety nastąpil rozlam pomiedzy Yamakasi a Bell’em.
Dzieki braku kosztow dyscyplina ta zaczela sie szybko rozwijac zyskujac na calym swiecie duza popularnosc wsrod mlodziezy. Jedynymi wymaganiami sa tylko wygodne ubranie i sportowe buty. Miejscem uprawiania Parkour jest po prostu „miejska dzungla”, w ktorej miejscem moze byc wszystko, np. lawka, schody, barierka, pomnik, mur, budynek, itp. Parkour wymaga duzej sprawnosci fizycznej, oraz odwagi, bo bez tego ciezko sie wspinac, przeskakiwac z dachu na dach, czy chociazby robic salta.
Co sadzicie na temat tego sportu, i kto z was uprawia parkour??
Jak dla mnie PK to nie jest zwykly sport, jest to raczej sposob na zycie, na spedzanie wolnego czasu. Kocham parkour, ale niestety mam przerwe z powodu zlamanej reki. Cwicze okolo pol roku, i nie zamierzam z tym skonczyc. Teraz jak gdzies ide, czy jade, to glownie zwracam uwage na miejscowki, a nie tak jak kiedys, ze mialem w dupie lub poprostu sobie ogladalem miasto. Moje ulubione tricki to: FrontFlip, King-kong, oraz underbar.
nie nie, tego Ci nie znajde
bardzo mi sie podoba ten sport, jest troche parkour'owcow w Opolu strasznie mi Ci ludzie imponuja
no i o ile wiem to Matiz ma ostatnio cos z tym wspolnego :hyhy:
_________________ Nie ĹźyÄ, nie myĹleÄ .. nie byÄ - nie istnieÄ ! Na chwilÄ siÄ zgubiÄ
Dla mnie mistrzowskim pokazem la parkour jest film "13 dzielnica"...David Belle wymiata...(co się dziwic-wymyslił ten sport) Miło popatrzeć na te wyczyny, zwłaszcza w połaczeniu z efektami filmu i dobrą muzą...Ogółem jestem ZA
_________________ CzĹowiek uczy siÄ na bĹÄdach
Ale czemu ciÄ gle musi je popeĹniaÄ
Gdy ten sam rezultat, ta sama pointa?
Wspomnienia przejzyste, przyszĹoĹÄ mÄtna
Zycie rozchalpaĹo siÄ jak woda
Gdzie to dobro ze szczerego zĹota?
A ponoÄ wiara czyni cuda
Czy siÄ uda? Do jutra droga dĹuga...
Ostatnio zmieniony przez KROPLA*** Pią 03 Lis, 2006 18:25, w całości zmieniany 1 raz
Dla mnie mistrzowskim pokazem la parkour jest film "13 dzielnica"...David Belle wymiata...(co sie dziwic-wymyslil ten sport) Milo popatrzec na te wyczyny, zwlaszcza w polaczeniu z efektami filmu...Ogol em jestem ZA
mnie wlasnie to najbardziej sie w calym tym filmie podobalo
_________________ Nie ĹźyÄ, nie myĹleÄ .. nie byÄ - nie istnieÄ ! Na chwilÄ siÄ zgubiÄ
jeszcze "jamakasi" byl...2 czesci ... ogladalam jedynke....moze nie to co 13 D...ale mimo to i tak pozytywne wrazenie
_________________ CzĹowiek uczy siÄ na bĹÄdach
Ale czemu ciÄ gle musi je popeĹniaÄ
Gdy ten sam rezultat, ta sama pointa?
Wspomnienia przejzyste, przyszĹoĹÄ mÄtna
Zycie rozchalpaĹo siÄ jak woda
Gdzie to dobro ze szczerego zĹota?
A ponoÄ wiara czyni cuda
Czy siÄ uda? Do jutra droga dĹuga...
M@gik
Wysłany: Wto 20 Cze, 2006 13:39
ja uprawiam parkour od kwietnia br. i co nie co mi wychodzi Jesli chcecie jakies filmik sobie sciagnac to polecam
no i o ile wiem to Matiz ma ostatnio cos z tym wspolnego
$LO$O napisał/a:
ta Matiz ciagle w szkole sie napina, ze biega gdzies z kolega
troche biegalem ale mialem teraz prawie miesieczna przerwe spowodowana skreceniem kostki no ale wracam do formy i nie dlugo znow zaczne :D jak kiedys bedzie mi cos wychodzilo to nagram filmik z kumplem ale to dlugo potrwa haha ;D
M@gik
Wysłany: Sro 21 Cze, 2006 08:46
Powiem wam ze jak raz sprobujecie tego to zawsze do tego bedziecie wracac bo to jest mocniejsze niz narkotyk, qmpel sobie zlamal z rok temu noge i mowil ze do tego nie wroci ale jak juz bylo wszystko ok z jego noga znowu zaczal trenowac.
_________________ ...czekajĂ c na dzieĚ w ktÄĹrym speÄšÂniĂ siĂ marzenia, nie chce byĂ tym co nie ma nic do powiedzenia...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum