Strona glówna  •  FAQ  •  Szukaj   •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Rejestracja  •   Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zawisza wycofał się z II ligi
Autor Wiadomość
Hip hop fan 
MODerator
Prawdziwy fan hh

Imię: Sebuś
Wysłany: Pią 02 Lut, 2007 14:59   Zawisza wycofał się z II ligi

Zarząd drugoligowego Zawiszy Bydgoszcz (2) zdecydował o wycofaniu zespołu z rozgrywek II ligi. Powodem tej decyzji jest atmosfera wokół drużyny związana z aferą korupcyjną.

Z finansowego wspierania zespołu wycofał się główny sponsor Jerzy Wiśniewski. To spowodowało znaczne problemy finansowe. O podjętych decyzjach klub poinformował dziś na specjalnie zwołanej konferencji prasowej.

Po rundzie jesiennej piłkarze Zawiszy (2) zajmowali drugie miejsce w tabeli z takim samym dorobkiem 38 pkt. na koncie, jak liderujący Ruch Chorzów.

Wyniki Zawiszy (2) zostaną utrzymane w mocy, ponieważ zespół rozegrał 50% wszystkich spotkań cyklu rozgrywek, a wyniki wiosennych meczów Zawiszy (2) będą weryfikowane jako walkowery 3-0 na korzyść rywali.

Zawodnicy dowiedzieli się o wycofaniu drużyny w czwartek po południu. Jeszcze o 12 zagrali sparing z Lechem Poznań. Skończyli mecz przed 14. Półtorej godziny później usłyszeli, że ich zespół nie istnieje i mogą sobie szukać nowych klubów. - Do mnie to jeszcze nie dociera. Nikt z nas nie przeżył niczego takiego. Musimy ochłonąć i zastanowić się, co dalej - powiedział pomocnik bydgoskiej drużyny Damian Staniszewski.

Na razie nie chcę się wypowiadać w tym temacie. To dla mnie wielki szok. Zresztą tak wszyscy zawodnicy się czują. Nie mam pojęcia, co będzie dalej. Spotkamy się jeszcze z prezesem i będziemy rozmawiać - mówi Krzysztof Michalski.

- Nas dotknie to najbardziej. Niektórzy pewnie znajdą inne kluby, ale kilku, a może nawet kilkunastu z nas nie będzie miało już na to szans. Z jednej strony rozumiem decyzję właściciela klubu, który daje niemałe pieniądze. Z drugiej strony jesteśmy tym przede wszystkim zaskoczeni. Walczyliśmy jesienią o każdy punkt, a teraz to wszystko zostanie zaprzepaszczone - dodawał Rafał Lasocki.

Zawodnicy w piątek zbiorą się na treningu. Będą ćwiczyć pod okiem trenera Baniaka, by nie stracić formy, czekając na propozycje z innych klubów. Nie pojadą oczywiście na zgrupowanie do Turcji.

Po południu o wycofaniu zespołu dowiedział się prezydent Konstanty Dombrowicz. Ratuszowi urzędnicy, którzy wspierali przeprowadzkę z Włocławka, są w szoku. - To suwerenna decyzja właściciela klubu i nie bardzo mogę to komentować. My już jakiś czas temu zawiesiliśmy rozmowy w sprawie wejścia miasta do spółki. Jak czas pokazał, była to słuszna decyzja. W obecnej sytuacji oczywiście wszelkie negocjacje stają się już nieaktualne - mówi Adam Soroko, dyrektor wydziału sportu.

Szefowie klubu twierdzą, że wycofanie nie jest ucieczką przed karą za korupcję. - To nie miało znaczenia. Zdecydowały inne rzeczy. Z każdej strony słyszę, że jestem złodziejem. Ludzie plują nam w twarz i mówią, że jestem bandytą i przestępcą. Ktoś, kto wydaje własne miliony, nie może się martwić o swoje dobre imię i tłumaczyć z czegoś, czemu nie jest winien. Może nasza decyzja parę osób w tym kraju otrzeźwi. Dziś nie wiem, czy korupcja dotyka jednego, pięciu, piętnastu, czy trzydziestu klubów, a przecież w wielu z nich są biznesmeni wydający swoje pieniądze, tak jak właściciel bydgoskiej spółki - tłumaczy prezes Zawiszy (2) Bartłomiej Krasicki.

Choć zespół wycofano z rozgrywek II ligi, Zawisza (2) będzie jednak nadal płacić swoim piłkarzom i trenerom, tym, którzy nie znajdą nowego zatrudnienia. - Mają wolną rękę w szukaniu klubów. Jeśli nikt ich nie zechce, nie wycofujemy się z finansowania - mówi Krasicki. Może to kosztować spółkę nawet 2,5 mln zł.

Szef Zawiszy (2) deklaruje, że wróci do Bydgoszczy, jeśli piłka w Polsce się oczyści. - Jeśli nie będę czytał w "Gazecie Wyborczej" o kolejnych przypadkach korupcji, to będzie sygnał do powrotu. Może zdarzy się taki cud - obiecuje prezes.

Wówczas jednak musieliby zaczynać od IV ligi. - Może wtedy będziemy działać razem ze Stowarzyszeniem Piłkarskim Zawisza, bo kiedyś złożyli mi taką propozycję, a może razem z Gwiazdą - kończy Krasicki.

OSTATNIA AKTUALIZACJA SPISU: 16.05.2007

Odpowiedz do tematu

Opcje 
Zezwolenia Opcje