W drodze masowego wzrostu natychmiastowej komunikacji rosną także i zagrożenia z tym faktem związane. Ostatniego czasu do użytkowników popularnego komunikatora Gadu-Gadu wysyłane są specjalnie spreparowane, fałszywe wiadomości zawierające link do pewnej strony internetowej. Na "reklamowanej" witrynie znajduje się rzekomo zdjęcie nadawcy takiego komunikatu. Wiadomości przybierają różną treść i najprawdopodobniej rozsyłane są przez automat (program), jednakże cel pozostaje ten sam - zachęcić nas do kliknięcia w podany odnośnik...
Jeżeli ktokolwiek z was otrzymał taką wiadomość, należy natychmiastowo ją zignorować, pod żadnym pozorem nie klikać w podany odnośnik a nadawcę wiadomości najlepiej zablokować. Przejście na podany przez nadawcę odnośnik powoduje zainstalowanie na naszym komputerze (w dyskretny sposób) wirusa, co najprawdopodobniej zaowocuje póżniej w koniecznością sformatowania dysku :zly: i re-instalacji systemu...
przykładowa treść rozsyłanej wiadomości:
mam na imie kowalski ,
znalazlam cie na fotka.pl
jestes zajebista,chce cie poznac!
moja fotka jest tutaj http://if***iz.biz/dl/adv422.php
Ja kiedys cos taikego dostalem oczywiscie nie od kowalskiego :d, ale wtedy jeszcze niewiedzialem jaki jest cel tego...
ja weszlem i mi sie zawiesil to musialem resteta walna :D ale system ok,ale wczoraj nie wiem co sie dzialo,przez godzine mialem moze 200 robakow...atakowaly wszytsko ;/ nie wiem z kad to,moze ktos podpoowie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum