Wysłany: Sro 23 Maj, 2007 13:21 Co zrobić żeby nie było szumów przy nagrywkach??
kupilem mikrofon Shure SM58 i mi szumi podobnie jak zwykły mikrofon komputerowy... Jaki może być tego powód?? jeśli to wina karty dzwiękowej to jaką byście mi polecili?? nie mam zadnego przedwzmacniacza, mikrofon jest podpięty bezpośrednio do gniazda w komputerze. Karte dzwiękową mam zintegrowaną z płytą główną...
Szum możesz zlikwidować komputerowo - na przykład przy użyciu programu Audacity. Wtedy radziłbym przy nagrywaniu kawałka opóźnić wejście bitu i wokalu - zrobić kilkunastosekundową rozbiegówkę - wówczas zaznaczysz ją i poprosisz program o detekcję szumu. Później zaznaczysz całość tracka i każesz usunąć szum - tyko pamiętaj, jeżeli szum jest bardzo duży to usuwając go zniekształcisz resztę dźwięku.
A co do innego sprzętu - nie znam się za bardzo. Ale osobiście uważam, że jeżeli masz dobrego majka to wypadałoby zadbać o solidną kartę dźwiękową. Ja też mam zintegrowaną, ale zdaję sobie sprawę z tego, że to nie jest cudo. Najlepiej udać się do serwisu komputerowego, tudzież sklepu muzycznego - tam Ci doradzą najlepiej. Elo
_________________ "Respekt do samego siebie i innych, bym przenigdy nie zostaĹ sam..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum